fbpx

ΒΑΨΙΜΟ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Τα χρώματα κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τα οικοδομικά χρώματα, τα χρώματα επιπλοποιίας και τα βιομηχανικά χρώματα.

Στα οικοδομικά χρώματα συγκαταλέγονται, πλαστικά, ακρυλικά, μονωτικά, βερνικοχρώματα, αντισκωριακά, βερνίκια-συντηρητικά.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Είναι το βασικό χρώμα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους από δομικά υλικά και έχει ως διαλύτη το νερό. Παρουσιάζει αντοχή, ευκολία στη χρήση και μπορεί να καθαριστεί με νερό. Προσφέρει ματ ή σατινέ φινίρισμα. Αραιώνεται με νερό σε ποσοστό 10%.φιλικά προς το περιβάλλον, χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικές επιφάνειες. Η εφαρμογή κι η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βαφή καινούριων ή ήδη βαμμένων τοίχων, δίνοντας μια ομοιογενή κι απαλή στην αφή επιφάνεια. Τα πλαστικά χρώματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την βαφή σοβάδων, σπατουλαρισμένων επιφανειών, ταβανιών, γυψοσανίδων, νοβοπάν και τσιμεντένιων επιφανειών αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.Προσδίδουν όλες τις επιθυμητές ιδιότητες, όπως υψηλή καλυπτικότητα, πλυσιμότητα, ευκολία στην εφαρμογή, αντοχή στις αλλαγές των καιρικών φαινομένων και τις καταπονήσεις καθώς και χαμηλό ποσοστό εκπομπής πτητικών οργανικών ουσιών. Δεν παρουσιάζουν επικίνδυνες, για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον, ιδιότητες

ΑΚΡΥΛΙΚΑ: Είναι το βασικό χρώμα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και έχει ως διαλύτη το νερό. Καλύπτει επιφάνειες από σοβά, μπετόν, τούβλα, ξύλο. Προσφέρει στεγανοποίηση και αδιαβροχοποίηση στις επιφάνειες που εφαρμόζεται. Αραιώνεται με νερό σε ποσοστό 10%.

Τα ακρυλικά χρώματα αραιώνονται με νερό αλλά έχουν μεγάλες αντοχές σε αυτό, όταν στεγνώσουν. Είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση, έχουν υψηλή αντοχή στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών κι είναι ειδικά για βαφή όλων των τύπων εξωτερικών επιφανειών.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΧΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΛΥΤΟΥ                                                                

Παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικές επιφάνειες από εμφανές μπετόν, τούβλα, σοβά.

ΡΕΛΙΕΦ          Είναι υλικό ανάγλυφο με βάση το πλαστικό χρώμα, εξαιρετικά ανθεκτικό με μονωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους ανεξαρτήτως υλικού (μπετόν, τούβλα κτλ).

ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΑ                                                                                            

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ταβάνια, λουτρά, κλιμακοστάσια, αποθήκες.  Έχουν την ιδιότητα να αφήνουν ανοιχτούς του πόρους των επιφανειών με αποτέλεσμα να αναπνέει ο χώρος και να μην έχουμε προβλήματα έντονης συμπύκνωσης υδρατμών.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ: Τα υποστρώματα είναι διαφανή και λευκά με μεγάλη καλυπτική ικανότητα κι εύκολα στο τρίψιμο. Στη κατηγορία αυτή ανήκει το ακρυλικό αστάρι τοίχων, με αδιάβροχη και ισχυρή πρόσφυση.ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑΤΑ: Τα βερνικοχρώματα είναι χρώματα διαλύτου συνθετικών ρητινών, με εφαρμογή σε μεταλλικές, ξύλινες και κάθε μορφής δομικές επιφάνειες. Υπάρχουν υλικά κατάλληλα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση. Έχουν ως διαλύτη το νερό (νέα τεχνολογία) ή το νέφτι.

 Σχηματίζουν ένα ελαστικό, και παράλληλα σκληρό φιλμ χρώματος, με υψηλές αντοχές στην ηλιακή ακτινοβολία, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη ρύπανση.

Εφαρμόζονται σε νέες ή βαμμένες και κατάλληλα προετοιμασμένες επιφάνειες, όπως ξύλα, μέταλλα καθώς επίσης και σε πόρτες, κουφώματα, ντουλάπια, παράθυρα, κιγκλιδώματα, φράχτες κτλ.                                                                                 

Αραιώνονται με διαλύτη ή νερό ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αρκετές φορές στα καταστήματα όταν αναζητάμε χρώματα για ξύλο ή μέταλλο  θα συναντήσουμε κουτιά με ονομασίες  ριπουλίνη ή ντουκόχρωμα, που όμως δεν πρέπει να μας μπερδεύουν διότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο υλικό (βερνικόχρωμα).

Η ριπουλίνη χρησιμοποιείτε κυρίως σε ξύλινες επιφάνειες (πόρτες, κάσες, ντουλάπες κτλ) και σε εσωτερικούς χώρους.ΑΝΤΙΣΚΩΡΙΑΚΑ: Τα αντισκωριακά χρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται τόσο σε καινούριες όσο και σε ήδη βαμμένες μεταλλικές επιφάνειες. Η επιλογή του αντισκωριακού που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνεται ανάλογα με το είδος και την κατάσταση της μεταλλικής επιφάνειας που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Στα χρώματα επιπλοποιίας συγκαταλέγονται τα βερνίκια και οι λάκκες.
ΒΕΡΝΙΚΙΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: Τα συντηρητικά ξύλου επιτρέπουν στα φυσικά νερά του ξύλου να φαίνονται και χρειάζονται συνήθως μια επίστρωση με βερνίκι ξύλου. Το βερνίκι είναι το παραδοσιακό τελικό επικαλυπτικό στρώμα που χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό και αφήνει ένα λεπτό ή παχύ φιλμ στην επιφάνεια του ξύλου.
Τα βερνίκια διατίθενται σε όλες τις αντανακλαστικότητες (ματ, σατινέ και στιλπνό). Υπάρχει επίσης βερνίκι πατωμάτων με εξαιρετικό άπλωμα και βελούδινη υφή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει κι η λαδομπογιά.

Στην τελευταία κατηγορία έχουμε τα βιομηχανικά χρώματα στα οποία συγκαταλέγονται τα εποξικά.

ΕΠΟΞΙΚΑ: Όταν μιλάμε για εποξικά προϊόντα, αναφερόμαστε κυρίως σε προϊόντα με εξαιρετική σκληρότητα, εξαιρετικές μηχανικές και χημικές αντοχές κι εξαιρετικές προσφύσεις σε διάφορα υποστρώματα. Επίσης, η μεγάλη διάρκεια ζωής των εποξεικών επιστρώσεων είναι ένας από τους κυριότερους λόγους επιλογής τους, έναντι των συμβατικών χρωμάτων. Είναι κατάλληλο για την επίστρωση επιφανειών από μπετό, όπως βιομηχανικά δάπεδα, δεξαμενές νερού, γκαράζ κλπ.

Τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων καθώς και η ποιοτική τους διαβάθμιση, διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής. Άλλες είναι οι απαιτήσεις για τα εξωτερικά χρώματα, άλλες για τα εσωτερικά. Άλλες οι απαιτήσεις για ένα συνηθισμένο περιβάλλον, άλλες για ένα περιβάλλον με ειδικές συνθήκες (πχ. υγρό, μολυσμένο κλπ). Άλλες για αδιάφορο περιβάλλον από άποψη υγείας κι άλλες για ένα υγιεινό περιβάλλον.

 Μια βασική ποιοτική διαβάθμιση των χρωμάτων είναι αυτή της βάσης τους. Υπάρχουν τα παλιάς τεχνολογίας χρώματα, βάσεως διαλύτου, που περιέχουν κι αραιώνονται με ανθυγιεινούς διαλύτες (πχ. Νέφτι) και τα νέας τεχνολογίας υγιεινά χρώματα, βάσεως νερού που περιέχουν διαλύτες νέας τεχνολογίας κι αραιώνονται με νερό.